fbpx
ecocouncil article alt banner img

Vil regeringen halvere tempoet for havvindudbygning?

23 April 2018 | Energi & Klima

I går præsenterede regeringen sine planer for havvind i det kommende energiudspil. Bag de store armbevægelser og flotte ord gemmer der sig desværre noget, der ligner en halvering af udbygningen af havvind, hvis udspillet holdes op mod energiaftalen fra 2012.

Tallene taler for sig selv: 2012-aftalen der løb i 8 år indeholdt 1500 MW møller på havet, mens regeringens udspil, der løber hele 10 år, kun indeholder 800 MW. Vil regeringen virkelig halvere udbygningen med havvind? Det klinger hult, når regeringen samtidig snakker om, at Danmark skal være et Sillicon Valley for havvind. Regeringen siger, at den vil foreslå yderligere havvind i 2022. Men der er ikke brug for udskydelse, men tværtimod for allerede nu at markere, at Danmark er på sporet af såvel 2030- som 2050-målene.


Det Økologiske Råd mener:

  • En langt mere markant udbygning er nødvendig. Der bør igangsættes udbud af mindst 2500MW havvind til etablering inden 2030.
  • En henvisning til en senere beslutning lyder ikke som noget regeringen mener alvorligt, og der sås tvivl om, hvorvidt det overhovedet er intentionen at etablere mere havvind end de 800MW inden 2030. Det er et usundt signal at sende til en af Danmarks førende grønne industrier.
  • Regeringen skyder sig selv i foden, da det bliver meget vanskeligt at opnå regeringens egen målsætning om 50 pct. vedvarende energi inden 2030, hvis ikke der opsættes markant mere havvind. Det er nemlig meget tvivlsomt, om den nødvendige udbygning med vedvarende energi er realistisk at gennemføre på land. Her vil de primære teknologier være sol, vind og biomasse. Sol og vindmøller på land møder begrænsninger i forhold til plads og de lange og vanskelige beslutnings- og godkendelsesprocesser i kommunerne. Biomasse har store udfordringer med bæredygtighed og bør ikke medregnes som vedvarende energi på lige fod med sol og vind.
  • Danmark er verdensmester i havvindteknologi - både når det kommer til udvikling, produktion, eksport og anvendelse. Denne førerposition sættes over styr, hvis regeringens halvering af tempoet for havvindudbygning gennemføres.

Modtag Nyhedsbrev

Cron Job Starts