fbpx
ecocouncil article banner img

Spar energi i din bolig

13 June 2018 | Byggeri & Bolig

Kunne du tænke dig at gøre dit hus bedre og få et mindre energiforbrug? Så skal du i gang med at energirenovere din bolig. Du kan bl.a. få efterisoleret ydervægge, tag, fundament, gulv og rør, eller få skiftet vinduer og etablere ventilation evt. med varmegenindvinding. Men ikke to boliger er ens, og der findes mange forskellige måder at gribe en energirenovering an på. Derfor har vi her på siden forsøgt at lave et overblik over nogle af de muligheder, der er.

Få inspiration til, hvad du kan gøre

BedreBolig: Kontakt en BedreBolig rådgiver
BedreBolig er en landsdækkende ordning udviklet af Energistyrelsen, som gør det nemmere for boligejerne at renovere deres boliger. Med BedreBolig-rådgivning får du hjælp hele vejen, så renoveringen sker på en energirigtig måde. Så er du sikker på at fremtidssikre dit hus og få en månedlig besparelse på energiregningen. 

SparEnergi: Energibesparelser i din bolig 
SparEnergi er Energistyrelsens side med gode råd om elforbrug, varmeforbrug og energiløsninger i hjemmet. 

Energivejledning: Kontakt en Energivejleder
Energivejlederordningen er en landsdækkende faglig ordning for udførende installatører og håndværkere, der har taget et eller flere kurser om energirenovering og -vejledning.

"For enden af vejen"
En Kommune kan tilbyde deres grundejerforeninger et antal ”For enden af vejen”- Arrangementer.

Energistyrelsens Casebank:
Bliv inspireret af, hvordan andre har lavet energiforbedringer.

Få en varmepumpe

Hvis du har oliefyr eller gasfyr og bor udenfor områder med fjernvarme, bør du overveje at få installeret en varmepumpe. Der er ofte rigtig god økonomi i at skifte til en varmepumpe, og særligt hvis man har et gammelt oliefyr. Jo ældre fyret er, jo bedre økonomi er der i at udskifte det.

Men at skifte til en varmepumpe er også rigtigt godt for klimaet. Alene skiftet fra oliefyr til mere miljøvenlig el i en varmepumpe sparer klimaet for mere end 4 ton CO2 om året for et typisk parcelhus. Derudover kommer, at varmepumperne faktisk hjælper Danmark med den grønne omstilling, idet varmepumperne kan aftage den el, der nu og fremover kommer fra vedvarende energi produceret fra vindmøller og solceller.

Få mere viden om varmepumper

Notat (2014): Varmepumper til boligopvarmning

Analyse (2016): Varmepumpemarkedet (Advance A/S)

Find de bedste varmepumper: Energistyrelsens hjemmeside

Sommerhuse og energibeparelser

Mens mange boligejere har fokus på helårshusets energiforbrug overses sommerhuset ofte. De ca. 200.000 danske sommerhuse har et stort el-forbrug på ca. 705 mio. kWh årligt. Det er en stigning på over 90 % over de sidste 30 år. Der er heldigvis meget man kan gøre for at spare energi og penge i sit sommerhus.

Men hvordan gør man det rigtigt og hvor er det bedst at starte? Hvordan undgår man bedst og billigst lugtgener og frostskader om vinteren? Hvilke faldgruber er der, og hvordan kan man undgå fejlinvesteringer? Alt dette giver Det Økologiske Råd nu anbefalinger om i hæftet ”Spar penge og energi i dit sommerhus – Anbefalinger til energiforbedringer i sommerhuset”. I hæftet gives der anbefalinger om solvarme, solceller, vinternedlukning, ventilation, efterisolering, varmepumper, brændeovne, samt udlejnings- og forsikringsaspekter.

Download hæftet fra vores webshop: ”Spar penge og energi i dit sommerhus – Anbefalinger til energiforbedringer i sommerhuset”, 2012

Det Økologiske Råd har udsendt mere end 10.000 hæfter bl.a. i samarbejde med en række af landets store sommerhuskommuner som i stigende grad sætter fokus på området som led i deres klima- og energiindsats. Se omtalen i bladet Teknik & Miljø, juni 2012 ”Sommerhuse kan spare på energi og varme".

Du kan også finde inspiration til, hvordan du kan spare energi i dit sommerhus på Energistyrelsens hjemmeside om sommerhuse >>

 

Modtag Nyhedsbrev

Cron Job Starts