fbpx
ecocouncil article alt banner img

Organisk affald fra husholdning kan løfte biogas til nye højder

23 October 2015 | Energi & Klima | Kemikalier & Plast | Landbrug | Økonomi og internationalt

Hvis vi vil have mere biogas i Danmark, har vi brug for husholdningsaffald fra byerne. Det bremser en særlig mejeriregel for. Løsningen findes i Sverige. 

Hvis vi vil have mere biogas i Danmark, har vi brug for husholdningsaffald fra byerne. Det bremser en særlig mejeriregel for. Løsningen findes i Sverige.

Danmark er i færd med at lave flere og større biogasanlæg til gavn for miljø, klima og økonomi. Men den udvikling er truet. Biogasanlæggene mangler såkaldt fast organisk materiale på trods af, at byerne har store mængder af det, nemlig i madaffaldet fra husholdningerne.

”Alt det organiske affald, vi smider ud derhjemme, i storkøkkener og butikker, kan biogasanlæggene bruge til at lave gas og samtidig producere fin gødning til landmændene. Det kan løfte biogasproduktionen til helt nye højder,” siger Christian Ege, sekretariatsleder hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

Den chance hæmmes i øjeblikket. En regel hos mejeribranchen forhindrer alle landmænd med malkekøer i at sprede gødning på deres marker, hvis det kommer fra biogasanlæg, som får tilført madaffald fra husholdningerne. Mejeribranchen lavede i sin tid ordningen for at undgå skadelige stoffer fra byerne i mælken. Det blev oprindelig begrundet i, at landmændene skulle kunne spore affaldet tilbage til leverandøren.

Indtil nu har biogasanlæggene i stedet brugt affald fra slagterierne, men her er der efterhånden ved at være udsolgt. Så nu mangler anlæggene friskt affald.

”Man kan trygt bruge det organiske affald. Erfaringen viser, at indhold af udvalgte tungmetaller og hormonforstyrrende stoffer i det organiske materiale fra byerne ligger langt under grænseværdierne. Man skal dog følge udviklingen og løbende sikre, at det er de relevante stoffer, der måles for” siger Christian Ege.

Inspiration fra Sverige

Miljøorganisationen har undersøgt sagen for Energistyrelsens Biogas Taskforce. De har vurderet de potentielt skadelige stoffer i organisk affald fra byerne, og en lang række aktører fra ministerier, landbrug og affaldsselskaber har været inddraget via interviews og en workshop. Det Økologiske Råd har desuden hentet inspiration i Sverige og sammenlignet de to landes regler.

På den anden side af Øresund sorterer byboerne affaldet i forskellige skraldespande, og det organiske materiale ender i biogasanlæg, som skaber gødning til landmændene – også mælkebønderne. Og det har mejerier, som f.eks. det dansk-svenske Arla, intet problem med. De to ordninger, den svenske certificeringsordning og den danske pendant, Slambekendtgørelsen, er næsten ens. Danmark mangler blot et krav til mængden af såkaldt synlige urenheder som f.eks. plaststumper.

Derfor er løsningen ifølge Christian Ege lige for.

”Lad os indføre regler om synlige urenheder i vores ordning, så vi har samme vilkår og regler som i Sverige – og lad os give mælkebønderne grønt lys til at bruge gødning baseret på husholdningsaffald. Så får vi løst manglen på fast organisk materiale til biogasanlæg og recirkuleret næringsstofferne. En del af affaldet indeholder f.eks. fosfor, som landmændene har brug for på deres marker.”

På baggrund af Det Økologiske Råds undersøgelser arbejder de mest centrale aktører i branchen videre på at få ændret reglerne. Det sker i samarbejde med Miljøstyrelsen, som i øjeblikket desuden arbejder på en revideret Slambekendtgørelse, som de forventer klar medio 2016.

 

Læs mere:

Kontakt:

Christian Ege, sekretariatsleder, Det Økologiske Råd – tlf. 33181933 / 28580698, christian@ecocouncil.dk

Leif Bach Jørgensen, landbrugsfaglig medarbejder, Det Økologiske Råd – 33181935 /61365046, leif@ecocouncil.dk

Lone Mikkelsen, Seniorrådgiver i kemikalier, Det Økologiske Råd - 33 18 19 34 / 25 79 20 01, lone@ecocouncil.dk

Modtag Nyhedsbrev

Cheap Herschel BackpackBillig Nike Manner SchuheGoedkope Herschel rugzakCheap Converse ShoesHerschel Zaino VenditeBillig Herschel Rucksackfjallraven backpack outletNBA jersey outletsupreme t-shirt outletsac a dos herschel pas chercheap pandora charmspandora charms outletpandora charms clearancesupreme t shirts onlinepandora charms discountpandora bracelets black friday salepandora disney exclusive charmspandora rose gold charms salepandora bracelets clearancecheap pandora bracelets charmscheap pandora disney charmsvans shoes salethomas Sabo charms salekipling backpack salenike shoes saleeastpak backpack saleskechers shoes salenike air max shoes saleray ban verkoop van zonnebrillenadidas shoes salenike air max sale
Cron Job Starts