fbpx
ecocouncil article alt banner img

Ny stærk kemikalieindsats

19 November 2017 | Kemikalier & Plast | Landbrug | Økonomi og internationalt

Folketinget har netop fremlagt en ny plan for Danmarks fremtidige kemikalieindsats, hvor der i høj grad er fokus på regulering i EU. Men det er vigtigt at huske den nationale indsats på områder, hvor Danmark har mandat til at regulere.

17. november 2017

PRESSEMEDDELELSE:

Ny stærk kemikalieindsats

Det ligner en stærk plan, som et samlet Folketing netop har fremlagt for den fremtidige kemikalieindsats. Indsatsen for 2018-2021 vil tilsyneladende styrke Danmarks indsats i kampen mod skadelige kemikalier. Der er fokus på en vigtig EU-indsats, men det er væsentligt at huske den nationale indsats på de områder, hvor Danmark har mandat til at regulere – f.eks. fødevarekontaktmaterialer med skadelige kemikalier.

284,8 mio. kr. er afsat til de næste fire års arbejde med kemikalieområdet. Om det er en styrket indsats ift. tidligere er svært at afgøre, da fødevareministeriet siden er lagt sammen med miljøministeriet, og indsatsen derfor er bredt ud til et større område.
”Vi glæder os over et stort fokus på hormonforstyrrende stoffer. Der mangler lovgivning på dette område og stofferne findes i alt for mange forbrugerprodukter – også til børn. Så mere forskning, kontrol og forbrugeroplysning, som aftalen ligger op til, er en konstruktiv tilgang,” siger Ph.d. Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

Aftalen afsætter midler til både forbrugeroplysning, vejledning og hjælp til virksomheder, forskning og en stor EU-indsats fra myndighedernes side. Positivt, mener Det Økologiske Råd, men der er elementer man skal være opmærksom på;
”Vi er glade for de midler der er afsat til en stor forskningsindsats, men den manglende viden må ikke bruges som en sovepude. Der skal handles på den viden vi har, så forbrugerne ikke skal opleve en unødig bekymring. Danmark må tage ansvar i den periode der går fra viden bliver fremlagt til vi har en gældende EU-lovgivning,” understreger Lone Mikkelsen og fortsætter:

”Det er helt rigtigt at fokusere på EU, men vi må ikke glemme de områder, hvor vi faktisk har et nationalt råderum. Fødevarekontaktmaterialer bør der bl.a. kigges nærmere på. Har vi f.eks. styr på de kemikalier der tilsættes den plast der omgiver vores kød og grøntsager?

Det er godt der er fokus på miljømærker og på en styrket indsats mod PVC og ftalater, men vi savner fokus på kemikaliekrav til offentlige indkøb – også et område hvor vi kan handle, mens vi venter på EU-regulering”, udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Indsatsen ift. industrien har fokus på, at flere produkter skal kunne indgå i en cirkulær økonomi. Skadelige kemikalier, også de der stadig ikke er reguleret, må ikke findes i forbrugerprodukter. Denne indsats suppleres med øget kontrol af import fra ikke-EU-lande. Når der kommer styr på flowet af kemikalier vil det være til gavn for både industrien og forbrugerne, og der vil endda være en økonomisk gevinst i den cirkulære økonomi.

”Vi udsættes for skadelige kemikalier via produkter importeret fra lande udenfor EU. Dette skyldes bl.a. et hul i EU’s kemikalielovgivning, REACH. Danmark må være med til at sikre, at hverken virksomheder eller forbrugere bliver ofre for denne systemfejl”, siger Lone Mikkelsen.

Yderligere oplysninger:
Ph.d. Lone Mikkelsen, seniorrådgiver. Tlf. 3318 1934 / 2579 2001
Christian Ege, sekretariatsleder. Tlf. 3318 1933 / 2858 0698

Modtag Nyhedsbrev

Cron Job Starts