fbpx
ecocouncil article alt banner img

Mados og stearinlys forurener vores hjem

25 September 2017 | Byggeri & Bolig | Luftforurening

Når du tænder op i brændeovnen, sætter stearinlys i vindueskarmen, steger en god bøf på panden eller rister et stykke brød på brødristeren, får du mere end bare en god middag i hyggelige rammer. Du lukker ultrafine usynlige røgpartikler ud i dit hjem, som påvirker både din og dine børns sundhed. Derfor går miljøorganisationen Det Økologiske Råd ud med seks gode råd til et sundt indeklima.

Hvis man ikke lukker dørene, når man steger og bager i køkkenet, lukker man ultrafine usynlige røgpartikler ud i sit hjem, som kan være skadelige. Og partiklerne spreder sig hurtigt ud i resten af huset. Faktisk begynder partikelniveauet i andre værelser at stige voldsomt allerede efter tyve til tredive sekunder. Også selv om værelserne ligger på første sal. Det gælder især i vinterhalvåret, hvor man typisk lufter sjældnere ud. Og dårligt indeklima ses ofte især i børneværelser.

Derfor har Det Økologiske Råd udviklet seks gode råd til et bedre indeklima, som man let kan følge:

 1. Luk døren til køkkenet og brug emhætte ved madlavning
  Særligt når du steger og rister. Partikelniveauet i andre værelser begynder at stige voldsomt allerede efter tyve til tredive sekunder, så husk efterfølgende også at lufte ud med gennemtræk.
 2. Undgå at bruge stearinlys eller brug dem med omtanke
  Stearinlys er en af de helt store syndere til udledning af ultrafine partikler. Som et alternativ kan du købe LED-stearinlys.
 3. Luft ud med gennemtræk mindst 3 gange om dagen
  Det er særligt vigtigt at lufte ud med gennemtræk, lige inden du lægger dig til at sove, så CO2-niveauet bliver så lavt som muligt.
 4. Lad døren stå åben til soveværelserne hele natten
  Specielt hvis I sover flere på samme værelse, er det særligt vigtigt at være opmærksom på, at der dannes mere CO2 og fugt – det kræver mere frisk luft, så hold også gerne friskluftsprækker åbne, hvis muligt. Højt CO2-indhold ses ofte i børneværelser og kan medføre, at børn vågner uoplagte og kan have sværere ved f.eks. at modtage indlæring i skolen.
 5. Undgå at tørre tøj indendørs da det skaber fugt, som bidrager til udvikling af skimmel
  Skimmelsvamp kan udvikle allergi, som kan have alvorlige helbredskonsekvenser. Tøjtørring er dog ikke et problem, hvis man i forvejen har lav luftfugtighed – typisk i betonhuse med mekanisk ventilation.
 6. Hold døren lukket til kælder og andre rum, der kan være fugtige
  Igen – fugt bidrager til udviklingen af skimmel, der kan have alvorlige helbredskonsekvenser.

- Partikelforurening fra mados og stearinlys er en ”usynlig fjende”, og hvis du ønsker at mindske partikelforurening i dit hjem, er det en rigtig god idé at følge ovenstående råd. På den måde kan du nemt skabe et bedre og sundere indeklima for dig selv og din familie, siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier fra miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

Modtag Nyhedsbrev