fbpx
ecocouncil article banner img

Hvordan skal vi klare os uden fosfor?

4 July 2018 | Landbrug

Projektet: Landbruget er dybt afhængig af fosforgødning for at kunne dyrke afgrøder til mad og foder. Men fosfor i vores kunstgødning kommer især fra miner i Marokko, som formentlig løber tør inden for de næste 50-200 år.

Hvordan skal landbruget kunne klare sig i en fremtid uden fosfor fra udlandet? Kan vi allerede nu forestille os et scenarie, hvor vi ikke længere skal importere fosforgødning og kan recirkulere det fosfor, vi allerede har? Vi og en række forskere dykker ned i sagen hen over to år.

Det Økologiske Råd arbejder tæt sammen med eksperter inden for forskellige fagområder. Målet med projektet er at inspirere landmænd, forskere, studerende, organisationer og politikere til at tage aktivt del i landbrugsdebatten. Vi vil forme konkrete forslag, som skal gøre det muligt at stoppe dansk fosforimport i 2030, både i kunstgødning og i foder, samtidig med at vi opfylder kravene i vores internationale forpligtigelser om biodiversitet, natur, vand og klima.

Fremtidens Landbrug er et projekt, der udvikler forskellige scenarier med fokus på synergier og holistiske løsninger. Scenarierne fokuserer blandt på at minimere det danske pesticidforbrug og skadevirkningerne på miljøet.

Fosfor-problematikken er nyeste element i projektet.

Magasin og film sætter spot på fosfor

Det dyrebare fosfor, vi henter ind fra udlandet, og som landbruget er dybt afhængigt af, løber ud mellem fingrene på os. Men det kan ændres. Magasinet Global Økologi og filmen ’Hold hus med fosfor’ ser nærmere på fosforkredsløbet og landbrugets paradoksale afhængighed af dette livsvigtige råstof.

Læs temaet om fosfor i magasinet Global Økologi

Filmen ’Hold hus med fosfor’ er produceret af Batavia Media for Det Økologiske Råd.

Læs mere om Fremtidens landbrug

Leif Bach Jørgensen

Leif Bach Jørgensen

33 18 19 35
leif@ecocouncil.dk

Christian Ege

Christian Ege

33181947
christian@ecocouncil.dk

Modtag Nyhedsbrev