fbpx
ecocouncil article alt banner img

Høring i EU-miljøspecialudvalget vedr. begrænsning af 4 ftalater

29 June 2018 | Kemikalier & Plast | Økonomi og internationalt

Det Økologiske Råd støtter den danske indstilling.

Dog med en bemærkning til undtagelsen for ”artikler, der kun anvendes udendørs, og hvor det blødgjorte materiale ikke kommer i længevarende kontakt med hud eller slimhinder (længerevarende kontakt defineres som mere end 10 minutters sammenhængende eller mere end sammenlagt 30 minutters diskontinuerlig kontakt per døgn)”. Denne undtagelse er problematisk for de artikler der er henvendt til bør, men som ikke er omfattet af reglerne for legetøj og småbørnsartikler. Dette gælder bl.a. badeudstyr, som ikke er legetøj; f.eks. badebassiner, badevinger, baderinge osv. Selv på baggrund af de beskrevne tidsrum for kontakt med artiklen, er denne udtagelse problematisk. Og forældre vil ofte tro, at disse produkter er omfattet af legetøjsbekendtgørelsen og dermed ikke indeholder ftalater.

Uddrag fra miljøstyrelsens hjemmeside (http://mst.dk/kemi/kemikalier/fokus-paa-saerlige-produkter/legetoej/badeudstyr/):

Andre PVC-produkter til brug i vand, som ikke er legetøj

Oppustelige produkter, der har sæder

Baderinge med et integreret sæde er beregnet til børn under 3 år. Produktet er ikke legetøj.

Hjælpemidler til svømning (fx svømmevinger og svømmeveste)

Uanset, at produktet ofte sælges i legetøjsforretninger, så er det ikke legetøj. De er ikke beregnet til at lege med, men bruges til som et hjælpemiddel, så børn kan lære at svømme.

Badebassiner

Et `almindeligt´ badebassin har som sådan ikke nogen ”legeværdi”. Det er vandet, der leges med, og det vil derfor ikke umiddelbart blive betragtet som legetøj.

Imidlertid vurderes soppebassiner/badebassiner med en vanddybde op til 40 cm. at være legetøj.

Ligeledes er store bassiner med et oppusteligt legeområde legetøj.

Modtag Nyhedsbrev

Cron Job Starts