fbpx
ecocouncil article alt banner img

Grønt lys til klimaretssag

15 August 2018 | Energi & Klima | Landbrug | Økonomi og internationalt

I maj lagde ti familier og en samisk ungdomsorganisation sag an mod EU for ikke at have høje nok klimamål. Nu har EU-Domstolen som første, vigtige skridt accepteret sagen.

Mens Europa nu skal komme sig efter sommerens voldsomme skovbrande og tørke, glæder klimaramte familier sig over, at EU-Domstolen i dag har accepteret deres klimaretssag. Ifølge miljøorganisationen Det Økologiske Råd er det endnu et tegn på, at den alvorlige klimasituation ikke længere kan ignoreres

I maj lagde ti familier og en samisk ungdomsorganisation sag an mod EU for ikke at have høje nok klimamål. Nu har EU-Domstolen som første, vigtige skridt accepteret sagen.

Nyheden lander netop nu, hvor en stor del af Europa har lidt af tørke og voldsomme skovbrande. Denne sommers ekstreme vejrsituationer, som vi i fremtiden vil opleve flere af på grund af de menneskeskabte klimaforandringer, rammer mange af sagsøgerne ekstra hårdt.

Det gælder eksempelvis samerne i Sverige. Klimaforandringerne truer allerede deres kultur og levevis som rensdyrhyrder på grund af ændringer i snesæsonen. Den samiske ungdomsorganisation Sáminuorra vil have EU til at øge klimaambitionerne, inden det er for sent, lyder det fra foreningens præsident Sanna Vannar:

”Kan du forestille dig, hvordan det føles at se konsekvenserne af klimaforandringer ske lige foran dit vindue? Tørken og skovbrandene de seneste måneder er blot en del af alt det, som rensdyrhyrder står over for. At domstolen har accepteret vores sag, giver mig håb. Vi er nødt til at handle nu,” siger hun.

An af de andre sagsøgere er portugisiske Armando Carvalho og hans familie, der lever af skovbrug. Allerede sidste år mistede de mange træer til skovbrande.

”I år kæmper vi igen med massive hedebølger og skovbrande i Europa. Mange andre har siden begyndelsen af denne sommer mistet deres liv og hjem på grund af forværringer af klimaforandringer. Vi kan ikke fortsætte med at tie om dette. Denne sag handler om vores fælles fremtid, og vi er glade for at være et skridt tættere på at blive hørt,” siger Armando Carvalho.

Rusk op i politikerne

Familierne bliver bakket op af en lang række NGO’er, og miljøorganisationen Det Økologiske Råd koordinerer indsatsen i nord. Direktør Claus Ekman mener, at klimaretssagen kan være med til få rusket op i Europas politikere. 

”Mange politikere er helt ud af trit med den virkelighed, som disse familier og mange andre står over for. Hvis vi skal undgå de endnu mere ubehagelige klimascenarier, som forskerne forudser og som vi har fået en prøvesmagning på denne sommer, så skal vi holde os langt under to grader og følge Paris-aftalen. Og EU’s mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 40 procent i 2030 er slet ikke nok,” siger Claus Ekman.  

EU-Domstolen publicerer godkendelsen af klimaretssagen i dag i tidsskriftet Den Europæiske Unions Tidende (Official Journal of the European Union). Inden for to måneder forventes det, at Europa-Parlamentet og EU-Rådet reagerer og fremlægger et forsvar.

 Retssagen People’s Climate Case

Ti familier og en samisk ungdomsorganisation har lagt sag an ved EU-Domstolen. De kommer fra otte lande (Portugal, Frankrig, Italien, Sverige, Tyskland, Rumænien, Kenya og Fiji). De anklager EU-Parlamentet og EU-Rådet for ikke at gøre nok ved klimaforandringerne og vil have EU til at øge klimamålene og anerkende, at beskyttelse mod klimaforandringer er en menneskeret. En koalition af miljø- og klimaorganisationer samlet under Climate Action Network Europe bakker op om familierne, heriblandt Det Økologiske Råd, som koordinerer indsatsen i nord, samt Greenpeace og Naturfredningsforeningen.

Find mere om sagen og familierne her:

www.peoplesclimatecase.caneurope.org

#PeoplesClimateCase

Kontakt:
Det Økologiske Råd, Claus Ekman, direktør, tlf. 33 181933 / 27 28 49 49, claus@ecocouncil.dk

Modtag Nyhedsbrev