fbpx
ecocouncil article alt banner img

Festivalgængere udsætter sig selv for en risiko, de færreste har hørt om

26 June 2018 | Kemikalier & Plast

Sommerens festivaller er ofte hård kost for deltagerne, og hvis de tilmed fylder sig med dåsemad og dåseøl i lange baner, udsætter de sig for en risiko, de færreste har hørt om. For det er ikke kun dåseleverpostejen og den konserverede frugt, som bliver skyllet ned med den lunkne dåseøl. Også en række hormonforstyrrende stoffer følger med.

Dåser til mad er indvendig belagt med et tyndt lag lak, som ofte indeholder det hormonforstyrrende stof bisphenol A (BPA), og i øl- og sodavandsdåser bliver stoffet brugt til forsegling i toppen af dåsen.

I 2012 lavede fire svenske journalister et eksperiment, hvor de udelukkende levede af dåsemad i to dage. Ved forsøgets afslutning var indholdet af BPA i deres urin steget med flere tusinde procent. De havde dermed langt overskredet grænseværdien for, hvor meget et menneske bør indtage hver dag. Det samme eksperiment er senere også lavet i Danmark, hvor der foruden BPA dukkede andre problematiske kemikalier op i urinprøverne. Kemikalier man er begyndt at anvende i stedet for det udskældte BPA.

Kan få konsekvenser for festivalgængerne senere i livet
Det samme kan nemt ske for festivalgængerne. BPA har i mange videnskabelige studier vist sig at virke hormonforstyrrende, og det kan få konsekvenser for festivalgæsterne senere i livet.

Igennem mange år har man set, at fertiliteten og mænds sædkvalitet bliver forringet. Samtidig er hyppigheden af testikelkræft, brystkræft og specielle typer af fosterskader steget, og flere drengebørn er blevet født med misdannede kønsorganer. Det er skader, som en række forskere forbinder med BPA og andre hormonforstyrrende stoffer.

Der findes forbud mod stoffet i Danmark, men det er kun i sutteflasker, tudkopper og fødevarekontaktmaterialer til 0-3-årige. Det samme forbud findes i Sverige og Belgien. I Frankrig derimod trådte der et forbud i kraft i 2014 mod BPA i alle fødevarekontaktmaterialer. BPA er opført på EU’s prioriteringsliste over mulige hormonforstyrrende stoffer samt på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer.

”Det er vigtigt, at man som forbruger ved, at det kan forstyrre vores hormonsystem, hvis man indtager mad og drikke fra dåse. Det ville være godt at se Danmark følge trop med et land som Frankrig, og vi har opfordret politikerne til at gøre netop det”, udtaler Lone Mikkelsen, Kemikaliepolitisk medarbejder i Det Økologiske Råd.

Problemet med BPA i dåser til mad og drikke er ikke afgrænset til festivalsæsonen. Mange forbrugere bruger dåsetomater flere gange om ugen, spiser fiskepålæg fra dåse til frokost, og skyller det hele ned med varierende mængder af dåseøl og -vand.

Modtag Nyhedsbrev

Cheap Herschel BackpackBillig Nike Manner SchuheGoedkope Herschel rugzakCheap Converse ShoesHerschel Zaino VenditeBillig Herschel Rucksackfjallraven backpack outletNBA jersey outletsupreme t-shirt outletsac a dos herschel pas chercheap pandora charmspandora charms outletpandora charms clearancesupreme t shirts onlinepandora charms discountpandora bracelets black friday salepandora disney exclusive charmspandora rose gold charms salepandora bracelets clearancecheap pandora bracelets charmscheap pandora disney charmsvans shoes salethomas Sabo charms salekipling backpack salenike shoes saleeastpak backpack saleskechers shoes salenike air max shoes saleray ban verkoop van zonnebrillenadidas shoes salenike air max sale
Cron Job Starts