fbpx
ecocouncil article alt banner img

Brændefyring er sundhedsskadeligt

16 January 2017 | Byggeri & Bolig | Luftforurening

I den sidste uges tid har diskussionen om afgift på brændefyring igen været til debat, blandt andet på Det Økologiske Råds Facebook-side og på P4.

Hos Det Økologiske Råd går vi ind for afgift på brændefyring for at reducere miljø- og sundhedsskadelig forurening. Det er der mange, som er utilfredse med, og det forstår vi godt. Men det ændrer ikke ved, at forurening fra brændeovne er et alvorligt problem, som vi er nødt til at forholde os til.

Der er lavet megen forskning i både Danmark og andre lande, som tegner et klart billede af, at brændefyring er en af de største kilder til sundhedsskadelig luftforurening. Det skal der gøres noget ved.

I forhold til miljøbelastningen peger mange modstandere af en afgift på, at brændefyring er CO2-neutralt. Det kan det rigtignok være, hvis man fx genplanter skov, men der er desværre stadig to store problemer:

For det første er brændefyring ikke klima-neutralt. Forbrændingen udsender nemlig mange sodpartikler, som bl.a. transporteres til Arktis. Her farver partiklerne isen mørkere og medvirker betydeligt til opvarmning af atmosfæren, fordi solens stråler ikke i samme grad kastes tilbage.

For det andet er brændeovne meget ineffektive. Det træ som anvendes i brændeovne (og brændekedler) kunne give en langt større CO2-reduktion, hvis det blev brugt effektivt i kraftvarmeværker.

Afgifter sidestiller brændefyring med andre forurenende opvarmningsformer

Vi foreslår en afgift på brændefyring, så det bliver sidestillet med andre forurenende opvarmningsformer. Vi har lavet et konkret forslag, som betyder, at man kan gøre afgiften større i byområder, hvor helbredsskaderne er størst, og hvor man blot kunne bruge fjernvarme i stedet. Til gengæld er afgiften lavere på landet, hvor der er større afstand til naboen og hvor der ikke er fjernvarme til rådighed.

Hver gang afgifter på brændefyring bliver debatteret - som det gør lige nu i bl.a. Politiken, P4 og andre nyhedsmedier - kommer der påstande om, at vi kun støtter afgiften, fordi vi er betalt af el- eller fjernvarmeselskaber. Det er vi ikke. Vi finansieres af projektpenge fra fonde og medlemsbidrag. Vores arbejde med brændefyring betales af EU.

Få mere information

Modtag Nyhedsbrev

Cheap Herschel BackpackBillig Nike Manner SchuheGoedkope Herschel rugzakCheap Converse ShoesHerschel Zaino VenditeBillig Herschel Rucksackfjallraven backpack outletNBA jersey outletsupreme t-shirt outletsac a dos herschel pas chercheap pandora charmspandora charms outletpandora charms clearancesupreme t shirts onlinepandora charms discountpandora bracelets black friday salepandora disney exclusive charmspandora rose gold charms salepandora bracelets clearancecheap pandora bracelets charmscheap pandora disney charmsvans shoes salethomas Sabo charms salekipling backpack salenike shoes saleeastpak backpack saleskechers shoes salenike air max shoes saleray ban verkoop van zonnebrillenadidas shoes salenike air max sale
Cron Job Starts