fbpx
ecocouncil article alt banner img

Børn har sundhedsskadelig følgesvend om natten

4 May 2016 | Kemikalier & Plast

Det Økologiske Råds undersøgelse af børneværelsers indeklima viser, at knap halvdelen af de undersøgte hjem, har en for høj koncentration af CO2 og partikler om natten. Det giver dårligt indeklima og påvirker børns søvn og koncentrationsevne. 

Pressemeddelelse:

4. maj 2016

Indeklima: Børn har sundhedsskadelig følgesvend om natten

Knap halvdelen af undersøgte hjem har for høj koncentration af CO2 og partikler i børneværelset om natten. Det giver dårligt indeklima og påvirker børns søvn og koncentrationsevne. 

DR-programmet Kontant har fulgt Miljøorganisationen Det Økologiske Råd, som står bag nyt pilotprojekt, der undersøger indeklimaet på børneværelser. I morgen aften kl. 21 på DR1 kan du møde to af de familier, som har fået målt på deres indeklima. Pilotprojektet er støttet af Realdania som led i en større afdækning af, hvad der skal til for at forbedre børnenes indeklima.

Hvordan står det til med indeklimaet på vores børneværelser? Det er hovedspørgsmålet i undersøgelsen, hvor de deltagende familier har fået målt CO2, fugt, temperatur og partikler samt kemikalier i støvet. Det er første gang et forskningsprojekt måler så mange forureningsparametre på børneværelser. Undersøgelsen gennemføres af Det Økologiske Råd i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut, Astma-Allergi Danmark, Københavns Universitet og Green Lab Brugerinnovation.

Projektleder og seniorrådgiver i Det Økologiske Råd Lone Mikkelsen siger om undersøgelsen:

”Med projektet håber vi at kunne give et indblik i, hvordan det står til med indeklimaet i danske børneværelser, særligt om natten, hvor barnet sover. Og det er faktisk nogle ret bekymrende tendenser, vi ser. Bl.a. har mange af familierne alt for høje CO2- og partikelkoncentrationer”.

Høje CO2-koncentrationer giver dårligere søvn
Knap halvdelen af de deltagende familier har i nattetimerne højere værdier af CO2 i deres børneværelser, end forskerne anbefaler. Og på knap hvert fjerde værelse er der målt CO2-koncentrationer, der er mere end tre gange så høj som anbefalet. Høje værdier af CO2 kan have indvirkning på kvaliteten af vores søvn og vil dagen efter kunne påvirke koncentrationsevnen.

Partikler fra stearinlys og madlavning breder sig til børneværelser
Undersøgelsen viser også, at de færreste familier er klar over, at forurening med forbrændingspartikler fra madlavning og stuens stearinlys hurtigt breder sig til børneværelserne og forurener luften til niveauer, der er langt over de anbefalede værdier.

Realdania sætter fokus på ”Børnenes indeklima”
Med indsatsområdet ”Børnenes indeklima” har Realdania sat fokus på indeklima set fra børnehøjde, dvs. i skoler, daginstitutioner og børneværelser. Projektleder Lene Wiell Nordberg siger:

”Vi mangler vigtig viden om, hvordan indeklimaet er, der hvor vores børn opholder sig mest. Det Økologiske Råds undersøgelse af indeklimaet i børneværelser afslører allerede nu, at der er noget, vi som forældre kan gøre for at forbedre indeklimaet, som vi i dag ikke får gjort. Set fra et Realdania-synspunkt ser jeg det som et vink med en vognstang om, at børnenes indeklima fortjener ekstra opmærksomhed. Vi skal øge den almindelige viden om konsekvenserne ved et dårligt indeklima, samt hvad vi hver især kan gøre for at forbedre det. Det handler om, at vi på nogle områder skal ændre vores indeklima-adfærd, og om at vi skal blive bedre til at bygge indeklimavenligt."

Se mere i Kontant på DR1 – i morgen den 5. maj
DR1’s program Kontant har fulgt pilotprojektet og nogle af de deltagende familier. Se med i morgen, torsdag den 5. maj, fra kl. 21. 

7 gode råd til et sundt indeklima
1. Luft ud med gennemtræk mindst 3 gange om dagen – særligt vigtigt lige inden puttetid.
2. Lad døren stå åben til børneværelset hele natten! Hold også friskluftsprækker åbne, hvis muligt.
3. Når flere børn sover på samme værelse er det særligt vigtigt at være opmærksom på, at der dannes mere CO2 og fugt – det kræver mere frisk luft.
4. Undgå at tørre tøj indendørs, da det skaber fugt, som bidrager til udvikling af skimmel
5. Hold dør lukket til kælder og andre rum, der kan være fugtige.
6. Brug emhætte ved madlavning. Særligt når du steger og rister.
7. Brug stearinlys med omtanke, eller undgå dem helt. 

Kontakt:

Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier, Det Økologiske Råd, tlf. 33 18 19 34 / 25 79 20 01, lone@ecocouncil.dk
Projektleder Lene Wiell Nordberg, Realdania, tlf. 70 11 66 66

Læs mere: 
pdf Se resultaterne fra undersøgelsen om indeklima

(608 KB)
Læs mere om indeklima og børneværelser

Modtag Nyhedsbrev

Cron Job Starts