fbpx
ecocouncil article alt banner img

Begyndelsen til enden for Round-up

28 November 2017 | Kemikalier & Plast | Landbrug | Økonomi og internationalt

EU's appel-komité har i dag givet aktivstoffet glyphosat i sprøjtemidlet Round-up en godkendelse for 5 år, frem for de 15 og senere 10 år, som Kommissionen har spillet ud med. Nu skal der virkelig arbejdes på at gøre glyphosat overflødigt, så vi ikke står i samme situation om 5 år igen.

Vi kan takke en række andre landes regeringer, ikke den danske, for at vi er kommet så langt. EU's appel-komité har i dag givet sprøjtemidlet glyphosat en godkendelse for 5 år. 18 lande har stemt for, heriblandt Danmark, 9 imod, heriblandt Frankrig, som kun ønskede 3 år, og én har undladt. Indtil nu har der ikke været det såkaldte kvalificerede flertal for de 5 år, idet Tyskland undlod. Men nu stemmer Tyskland for – noget tyder på det er sket ved et kup, imod den tyske miljøministers vilje. Danmark har sammen med lande som Polen, Rumænien og Bulgarien arbejdet for en så lang godkendelse som muligt, men heldigvis var der ikke flertal for dette.

Glyphosat er aktivstoffet i sprøjtegiften Round-up – verdens mest udbredte. Miljøorganisationen Det Økologiske Råd finder, at det er et stort fremskridt, frem for de 15 år, og senere 10 år, som Kommissionen har spillet ud med. FNs cancerforskningscenter, IARC, finder at glyphosat må anses for kræftfremkaldende, mens EU's fødevareagentur, EFSA, er uenig. Samtidig er det påvist i urinen hos både voksne og børn. Dertil kommer, at glyphosat ser ud til at have skadelige effekter på organismer i vandmiljøet og muligvis på bier – forhold, der desværre hidtil har været overset i debatten.

”Nu bør det være klart for alle, at vi skal i gang med afviklingen af det enorme forbrug af glyphosat – så det kan være afviklet om 5 år og erstattet af noget mindre skadeligt – såvidt muligt af ikke-kemiske behandlinger og forebyggelse af skadevoldere”, udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

1,3 mio. europæere har skrevet under på ønske om forbud mod glyphosat. Tre anvendelser kan allerede let undværes, samtidig med at de er særligt problematiske, da mennesker og dyr her i særlig grad udsættes for stoffet:

· Sprøjtning af korn lige før høst – hvor det giver særligt højt indhold i kornet – typisk til foderbrug

· Brug i private haver

· Sprøjtning på offentlige arealer, f.eks. parker

”Vi glæder os over, at glyphosat nu kun godkendes i 5 år – så nu skal der gang i afviklingen, så vi er klar med bedre alternativer om 5 år”, udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Modtag Nyhedsbrev

Cheap Herschel BackpackBillig Nike Manner SchuheGoedkope Herschel rugzakCheap Converse ShoesHerschel Zaino VenditeBillig Herschel Rucksackfjallraven backpack outletNBA jersey outletsupreme t-shirt outletsac a dos herschel pas chercheap pandora charmspandora charms outletpandora charms clearancesupreme t shirts onlinepandora charms discountpandora bracelets black friday salepandora disney exclusive charmspandora rose gold charms salepandora bracelets clearancecheap pandora bracelets charmscheap pandora disney charmsvans shoes salethomas Sabo charms salekipling backpack salenike shoes saleeastpak backpack saleskechers shoes salenike air max shoes saleray ban verkoop van zonnebrillenadidas shoes salenike air max sale
Cron Job Starts