fbpx
ecocouncil article alt banner img

Alle partier bør støtte forbud mod skadelige stoffer

12 May 2015 | Kemikalier & Plast


DF bakker nu ikke længere op om et muligt nationalt dansk forbud mod hormonforstyrrende stoffer. Dermed er det politiske flertal afhængigt af, at der fortsat er flertal til rød blok efter valget. Det bekymrer Det Økologiske Råd.

Dansk Folkeparti har afvist at støtte et beslutningsforslag, som pålægger regeringen at holde muligheden åben for dansk enegang og indføre et nationalt forbud mod hormonforstyrrende stoffer, hvis det ikke lykkes at få et forbud på EU-plan.

”Det Økologiske Råd støtter, at Danmark arbejder for forbud på EU-plan. Det er langt at foretrække, hvis det er muligt. Men erfaringen fra tidligere sager med legetøj, sutteflasker m.v. viser, at et nationalt forbud kan skubbe på udviklingen og i sidste ende føre til et forbud på EU-plan”, siger sekretariatsleder hos Det Økologiske Råd, Christian Ege og tilføjer:

”Vi er nødt til at handle nu, set i lyset af den viden, vi allerede har om hormonforstyrrende stoffer fra laboratorieforsøg, koblet med den stigende forekomst af netop de sundhedsproblemer, som vi ved kan skyldes påvirkninger fra disse stoffer”.

”Det er stærkt bekymrende, at der nu er en samlet borgerlig blok, som ikke er villig til at bruge alle midler til at sikre danskerne mod hormonforstyrrende stoffer”, siger Christian Ege og tilføjer:

”Det betyder desværre, at hvis flertallet skulle skifte efter valget, vil der ikke være vilje til hurtig handling i tilfælde af at sagen kører fast i EU”.

Christian Ege fremhæver, at EU’s regulering ofte er betydeligt forsinket i forhold til forskningen. Derfor kan vi ikke blot afvente, hvis handling fra EU’s side blot trækker i langdrag.

”Danmark har netop tidligere ved at gå forrest lagt ekstra pres på EU og sikret en bedre lovgivning, end vi ellers havde fået Den viden, vi allerede har om disse stoffer, og den berettigede tvivl, der er om deres sikkerhed, bør komme vores og vores børns sundhed til gode – ikke kortsigtede virksomhedsinteresser”, siger Christian Ege.

Det Økologiske Råd opfordrer samtidig til, at vi handler i Danmark, også inden eventuelle forbud kan træde i kraft. Udsættelsen for hormonforstyrrende stoffer kan begrænses meget ved at købe miljømærkede produkter samt ved at købe økologiske fødevarer, så man undgår hormonforstyrrende pesticider. Den offentlige sektor – kommuner, regioner og staten – har en særlig rolle ved i sin indkøbspolitik at fravælge produkter med hormonforstyrrende stoffer.

Ftalater hører til de stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Forskning tyder på, at de kan skade frugtbarheden, ødelægge mænds sædkvalitet, give adfærdsforstyrrelser, leverskader, fedme og forskellige former for kræft.

For mere information:

Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, tlf. 3318 1933 eller mobil 2858 0698

Læs også: Legetøj og sikkerhed - grafisk illustreret gennemgang af Legen.dk >>

Modtag Nyhedsbrev

Cheap Herschel BackpackBillig Nike Manner SchuheGoedkope Herschel rugzakCheap Converse ShoesHerschel Zaino VenditeBillig Herschel Rucksackfjallraven backpack outletNBA jersey outletsupreme t-shirt outletsac a dos herschel pas chercheap pandora charmspandora charms outletpandora charms clearancesupreme t shirts onlinepandora charms discountpandora bracelets black friday salepandora disney exclusive charmspandora rose gold charms salepandora bracelets clearancecheap pandora bracelets charmscheap pandora disney charmsvans shoes salethomas Sabo charms salekipling backpack salenike shoes saleeastpak backpack saleskechers shoes salenike air max shoes saleray ban verkoop van zonnebrillenadidas shoes salenike air max sale
Cron Job Starts