Tysk dieseldom er et dødskys til dieselbilen

Den tyske forbundsdomstol har i dag bekræftet tidligere lokale afgørelser fra Stuttgart og Düsseldorf, der fastslår, at det er lovligt at indføre dieselforbud i tyske byer. Miljøorganisationen Det Økologiske Råd betragter det som en stor sejr.

”Det er en historisk sejr i kampen mod luftforurening, og den markerer samtidig enden for dieselbilen”, siger Jeppe Juul.

Afgørelsen forventes at medføre forbud mod dieselbiler i de to tyske byer allerede i år. Samtidig kører lignende sager i 16 andre tyske byer. Omkring 13.000 tyskere dør årligt for tidligt på grund af forurening med NOx.

”Med denne afgørelse kan dieselforbud hurtigt sprede sig til mange tyske byer, da det er den hurtigste måde at nedbringe luftforureningen til et mere acceptabelt niveau”, siger Jeppe Juul.

Antallet af solgte dieselbiler er de senere år allerede faldet markant i EU, og med dieselforbud i de større byer i dieselmotorens hjemland, kan afviklingen af dieselbiler hurtigt accelerer. En lang række bilproducenter har allerede meddelt, at de er i gang med af afvikle produktionen af dieselbiler.

Dieselbiler er hovedsageligt et europæisk fænomen: 70 % af alle dieselbiler sælges i Europa, 15 % i Indien, mens kun 1 % af alle dieselbiler sælges i USA.