Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Begyndelsen til enden for Round-up

EU's appel-komité har i dag givet aktivstoffet glyphosat i sprøjtemidlet Round-up en godkendelse for 5 år, frem for de 15 og senere 10 år, som Kommissionen har spillet ud med. Nu skal der virkelig arbejdes på at gøre glyphosat overflødigt, så vi ikke står i samme situation om 5 år igen.

Vi kan takke en række andre landes regeringer, ikke den danske, for at vi er kommet så langt. EU's appel-komité har i dag givet sprøjtemidlet glyphosat en godkendelse for 5 år. 18 lande har stemt for, heriblandt Danmark, 9 imod, heriblandt Frankrig, som kun ønskede 3 år, og én har undladt. Indtil nu har der ikke været det såkaldte kvalificerede flertal for de 5 år, idet Tyskland undlod. Men nu stemmer Tyskland for – noget tyder på det er sket ved et kup, imod den tyske miljøministers vilje. Danmark har sammen med lande som Polen, Rumænien og Bulgarien arbejdet for en så lang godkendelse som muligt, men heldigvis var der ikke flertal for dette.

Glyphosat er aktivstoffet i sprøjtegiften Round-up – verdens mest udbredte. Miljøorganisationen Det Økologiske Råd finder, at det er et stort fremskridt, frem for de 15 år, og senere 10 år, som Kommissionen har spillet ud med. FNs cancerforskningscenter, IARC, finder at glyphosat må anses for kræftfremkaldende, mens EU's fødevareagentur, EFSA, er uenig. Samtidig er det påvist i urinen hos både voksne og børn. Dertil kommer, at glyphosat ser ud til at have skadelige effekter på organismer i vandmiljøet og muligvis på bier – forhold, der desværre hidtil har været overset i debatten.

”Nu bør det være klart for alle, at vi skal i gang med afviklingen af det enorme forbrug af glyphosat – så det kan være afviklet om 5 år og erstattet af noget mindre skadeligt – såvidt muligt af ikke-kemiske behandlinger og forebyggelse af skadevoldere”, udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

1,3 mio. europæere har skrevet under på ønske om forbud mod glyphosat. Tre anvendelser kan allerede let undværes, samtidig med at de er særligt problematiske, da mennesker og dyr her i særlig grad udsættes for stoffet:

· Sprøjtning af korn lige før høst – hvor det giver særligt højt indhold i kornet – typisk til foderbrug

· Brug i private haver

· Sprøjtning på offentlige arealer, f.eks. parker

”Vi glæder os over, at glyphosat nu kun godkendes i 5 år – så nu skal der gang i afviklingen, så vi er klar med bedre alternativer om 5 år”, udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Temamøde: Lydmiljøer i byrum

Tid: 23. august 2018, kl 8.30-12.30
Sted: Ramböll, København S

Læs mere 

Temamøde: Støj og klimaskærmen

Tid: 28. august 2018, kl 8.30-12.30
Sted: Gate 21, Albertslund

Læs mere 


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small