Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Bioøkonomipanel mister grønt aftryk

 Regeringen har smidt de grønne NGO’er ud af Det Nationale Bioøkonomipanel, og det risikerer at tippe balancen, mener NGO’erne

Pressemeddelelse

11. august 2017

Regeringen har smidt de grønne NGO’er ud af Det Nationale Bioøkonomipanel, og det risikerer at tippe balancen, mener NGO’erne

Hvordan kan vi i Danmark lave mere grøn biomasse, som eksempelvis kan erstatte de store mængder soyaprotein, der hvert år importeres til svineproduktion? Det er et af de spørgsmål som det Det Nationale Bioøkonomipanel har undersøgt og rådgivet politikerne om siden 2013. Regeringen satte panelet på pause sidste år, men nu genstartes det af Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Desværre har han valgt at smide de grønne organisationer - Danmarks Naturfredningsforening, WWF og Det Økologiske Råd -ud. Panelet skal have et øget erhvervsfokus, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge direktør i Danmarks Naturfredningsforening Søren Bojer Nielsen, så er det rigtig trist, at man ikke længere vil have de grønne organisationer med i panelet.

"Vi har været utrolig glade for at deltage i panelet, og vi frygter, at et ensidigt erhvervsfokus vil skade hensynet til den grønne omstilling, så det bliver en omstilling på erhvervets præmisser med mindre hensyn til natur og miljø" siger Direktør i Danmarks Naturfredningsforening Søren Bojer Nielsen

.Bioøkonomipanelet er tidligere kommet med forslag til f.eks. at bruge græs i grønne bioraffinaderier, som kan producere proteinfoder. Det kan erstatte importeret soja, samt levere en rest som kan bruges til biogasanlæg. Forslaget blev fulgt op i foråret med udmøntning af Klimapuljen, hvor der blev afsat foreløbig 8 mio. kr til et storskalaforsøg med grøn bioraffinering

.Det er ikke første gang, at den nuværende regering laver ensidigt sammensatte udvalg og paneler. Det samme skete med f.eks. Implementeringsrådet og med Advisory Board for cirkulær økonomi, som kun bestod af erhvervsrepræsentanter. Ifølge Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, så undervurderer regeringen den konstruktive diskussion, der er mellem aktørerne. 

"Danmark er kendt i omverdenen for sin gode samarbejdskultur. Vi håber, at regeringen vil genoverveje sagen og alligevel søge dialogen med civilsamfunds organisationerne" siger Christian Ege.

På vegne af:

Christian Ege, sekretariatsleder, Det Økologiske Råd
Søren Bøjer Nielsen, direktør, Danmarks Naturfredningsforening
International chef Jacob Fjalland, WWF Verdensnaturfonden
Tarjei Haaland, klima- og energirådgiver, Greenpeace
Jakob Kronik, leder for internationalt samarbejde, Verdens Skove
Lars N. Jensen, senioranalytiker, Vedvarende Energi

Kontakt:
Danmarks Naturfredningsforening, Presserådgiver Kasper Pihl Møller, kpm@dn.dk, tlf: 26816228
Det Økologiske Råd, Christian Ege, sekretariatsleder, christian@ecocouncil.dk, tlf. 33181933/28580698
WWF, Journalist Cecilie Weinholt c.weinholt@wwf.dk tlf. 31761200

  pdf Download pressemeddelsen (530 KB)


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small