Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Skift til LED – og få penge for det!

I detailbranchen har de fleste allerede skiftet mindst én lysinstallation ud med LED, men der er stadig plads til forbedring. LED har mange fordele: det giver et godt lys, LED-lyskilderne skal ikke skiftes særlig tit, man sparer på elregningen til gavn for både pengepung og miljøet – og så findes der støtte- og tilskudsordninger, der gør investeringen meget overkommelig.

En undersøgelse foretaget af Energistyrelsen viser således, at 83% af alle virksomheder i detailbranchen har mindst én LED-installation og at 88% af alle, der har skiftet til LED, er tilfredse.

For langt de flestes vedkommende er det udsigten til at kunne spare penge, der er motivationen til at skifte til LED-lyskilder. Og der er penge at spare. Udskifter man fx bare 5 små halogenspots (12V) på hver 35 watt til LED, kan man spare 14.750 kr. i hele LED-installationens levetid.

Netop levetid er et andet stærkt argument for at skifte til LED, der med en levetid på op til 50.000 timer langt overgår konventionelle lyskilder. Til sammenligning brænder en gammeldags glødepære i ca. 1.000 timer og en sparepære i ca. 5.-6.000 timer.

Der har været en betydelig udvikling i de seneste år, og LED belysning er i dag konkurrencedygtigt på samtlige parametre. LED-lysets farver er bedre end ved fx lysstofrør og sparepærer, ligesom LED også i dag fås i flere lysfarver, herunder både koldt, varmt og neutralt lys.

Stort potentiale i detailbranchen

Selvom rigtig mange virksomheder i detailbranchen allerede har skiftet til LED, så er der stadig et stort potentiale. Man regner med, at omkring 50% af elforbruget i detailbranchen i gennemsnit går til belysning, så hvis man kan reducere omkostningerne til belysning, er der en kontant belønning på elregningen og dermed på bundlinjen.

Omkostningerne til vedligehold er også lavere, da LED-lyskilderne ikke skal skiftes så ofte. Og så skal man selvfølgelig ikke glemme de samfunds- og miljømæssige besparelser i form af mindre CO2-udledninger. For hver sparet KWh i elforbruget til belysning, reduceres CO2-udslippet fra din virksomhed med 0,420 kg per år. Det kan blive til mange ton på et år.

LED-belysning kan endda være med til at forbedre indeklimaet til gavn for både kunder og personale. Mange butikker og showrooms har ofte et meget højt belysningsniveau, for at fremstille varerne på en mere attraktiv måde over for kunderne, men det producerer også en masse varme i lokalet og øger brugen af ventilation. Med de nye LED-systemer kommer man dette problem til livs idet LED-belysning stort set ikke udvikler varme. Et godt indeklima og den rigtige belysning er vigtig for trivslen og kan øge produktiviteten, og gavne velvære og sundhed.

 

Eksempler


En Volkswagen-forhandler i Storkøbenhavn udskiftede energiforbrugende lyskilder til LED og sparede 38.000 KWh på elforbruget per år mens CO2-reduktionen var på 15.900 kg per år. Den samlede driftsbesparelse var på ca. 64.000 kr. per år, og hele investeringen var tilbagebetalt på ca. 15 måneder.

Et hotel i København fik udskiftet 1.200 halogenspots til LED og kunne notere årlige besparelser på ca. 98.000 KWh og en reduktion af CO2 på 41.000 kg per år. Den samlede driftsbesparelse lød på 135.000 kr. per år, mens investeringen var tilbagebetalt på ca. 36 måneder.

Vil du vide mere om LED-belysning, så klik ind på Energistyrelsens hjemmeside: http://sparenergi.dk/erhverv/detail/belysning

  


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small