Ny app viser vej til reparation af elektronik

Elektronik 500px

Hvert år smides millioner af elektronikprodukter ud, selvom de godt kan repareres. En ny app gør det lettere at finde et værksted, som kan påtage sig reparationsopgaven.

 

Vi skal i højere grad reparere vores elektronikprodukter – ny app hjælper på vej

Millioner af elektronikprodukter når hvert år slutningen af deres liv, selvom de godt kan repareres. Det er en unødvendig belastning af miljøet og dyr fornøjelse for de forbrugere, der i stedet for deres eksisterende produkter skal ud at købe nye. En af årsagerne er, at det kan være svært at finde et værksted, som kan påtage sig reparationsopgaven. Det laver en ny app om på.

Det kræver mange tons råvarer, hundredvis af mandetimer og enorme mængder af energi at fremstille de mange forskellige elektronikprodukter, vi bruger i dag. Desværre bliver produkter som fjernsyn, smartphones og tablets ofte kasseret efter et par år i brug, selvom deres levetid nemt kan forlænges ved en reparation af ødelagte komponenter, et bedre batteri eller en opgradering til en højere kapacitet af RAM.

Ny app viser os, hvor vi kan få repareret vores produkter
En af årsagerne til at elektronikprodukter bliver kasseret er, at det kan være svært at finde et værksted, som kan påtage sig reparationsopgaven. Men det laver en ny reparations-app om på nu. Reparationsguiden, som app’en hedder, er en fortegnelse over reparationsværksteder, som bl.a. kan varetage reparationer af elektronikprodukter – også selvom du ikke har købt produktet det pågældende sted og også efter garantiperioden er udløbet.

”Reparationsguiden gør det nemt for folk at finde et egnet reparationsværksted. Derfor håber vi, at den kan få flere til at reparere deres elektronikprodukter i stedet for at smide dem ud. Det er både godt for deres egen pengepung – og ikke mindst for miljøet,” siger Karsten Kristensen fra storskrald.dk.

App som værktøj til reduktion af elektronisk affald
App’en er blevet udviklet som en del af et projekt, der skal fremme reparation af elektroniske apparater og derigennem reducere mængden af affald. Genanvendelse af elektronik er nemlig ikke nær så miljøvenligt, som mange forestiller sig. Eksempelvis går 20-35 % af det materielle indhold af en telefon tabt, når telefonen er makuleret og smeltet ned til genanvendelse. Det betyder, at der går en masse materialer og energi til spilde, når telefoner, computere eller tv, der kunne repareres eller genbruges, skrottes.

”Den bedste måde hvorpå vi kan reducere de miljømæssige omkostninger af vores elektronikforbrug er, at holde dem i brug så længe som muligt. Den seneste opgørelse herhjemme viste, at vi hvert år smider mere end 26.000 tons IT og teleudstyr ud. Det er enorme ressourcer, der helt unødvendigt går tabt. Vi skal væk fra vores ’brug og smid væk’-kultur og ideen om, at det ikke kan betale sig at reparere”, siger Lone Mikkelsen fra Det Økologiske Råd.

App’en findes i øjeblikket kun i App Store til Iphones, men Android-bruger og andre interesserede kan finde guiden på www.reparationsguiden.dk. Projektet er finansieret af en bevilling fra Puljen til Grønne Ildsjæle.

Yderligere information
Lone Mikkelsen, ph.d., seniorrådgiver med speciale i kemikalier, Det Økologiske Råd, telefon: 25 79 20 01

Karsten Kristensen, storskrald.dk, telefon: 27 89 82 13

pdf Download pressemeddelelsen >> (456 KB)

 

Læs mere om app'en her >>