Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Reparationsnetværket fortsætter arbejdet

Elektronik 500px Det Økologiske Råd har igen i år modtaget en bevilling fra Miljøstyrelsens Pulje til Grønne Ildsjæle, hvilket gør det muligt at fortsætte det spændende arbejde med at fremme reparation af dagligdagens produkter, der ellers i mange tilfælde ender som affald.

Reparationsnetværket skal hjælpe asylansøgere i arbejde

Miljøstyrelsens Puljen til Grønne Ildsjæle har i 2016 endnu engang bevilliget midler til, at netværket kan fortsætte arbejdet. Vi har de sidste to år opbygget et godt netværk. Landets store byer oplever en voksende bevægelse af reparationscafeer. Og vi sætter løbende fokus på reparation i medierne (se mere på bloggen).

Som noget nyt udvider vi projektet i 2016. Nu skal vi samarbejde med to asylcentre hos Røde Kors og flere reparationskompetencer for at kombinere ressourcebevarelse med en integrationsindsats. Målet er at hjælpe flygtninge og asylansøgere med at komme i arbejde.

Holder dyrebare ressourcer i cirkulation
Projektet har de sidste år fokuseret på at få genanvendt flere forbrugerprodukter via øget reparation. Det sker i tæt samarbejde med Miljø- og EnergiCentret i Høje-Taastrup, Storskrald.dk, Amager Ressourcecenter og Copenhagen Ressource Institute. Det har medvirket til at holde dyrebare ressourcer i cirkulation, der ellers var endt på affaldspladsen. På den måde er projektet også med til at mindske mængderne af affald – især farligt affald som f.eks. elektronik, der i rigtig mange tilfælde faktisk har en lang restlevetid, når de lander i affaldsleddet.

I 2016 er kredsen af samarbejdspartnere udvidet med nye gode kræfter, som bidrager til, at vi udvider området af reparation. Ud over elektronik omfatter projektet nu også møbler, tøj og sko.

Flygtninge og asylansøgere i fokus
Mange gode kræfter står i dag uden for arbejdsmarkedet. Det kan vi bruge konstruktivt. I projektet er nu både førtidspensionister og asylansøgere i fokus. Formålet er at kombinere ressourcebevarelse med en integrationsindsats ved at aktivere flygtninge og asylansøgere med reparationsinitiativer. Vi samarbejder med danske reparationscentre og to Røde Kors asylcentre. Rigtig mange kvalifikationer hos deltagerne vil have relevans. F.eks. færdigheder inden for håndarbejde, håndværkersnilde og elektrikersans. Denne del af projektet vil som udgangspunkt ske i tæt samspil med Røde Kors asylcentret Skt. Hans i Roskilde og vil være under kyndig vejledning af folk fra Miljø- og Energicentret i Høje-Taastrup og konsulenter fra Re-cross. Affaldsselskabet Kara/noveren og Roskilde Kommune er ligeledes inddraget i samarbejdet. Desuden henter vi erfaring og inspiration fra affaldsselskabet AVV i Hjørring, som er ved at starte et reparationsværksted i tilknytning til deres genbrugsstation, og fra AffaldPlus i Næstved, der på deres genbrugsstation gennemgår alt indleveret affald for at se, om det kan genbruges. Dette betyder, at medarbejderne på stedet tager brugbare ting op fra containeren og sælger dem videre i Plusbutikken. Overskuddet går til formidling af viden om affald til børn og unge, da butikken er en del af et formidlingscenter.

Vores projekt henvender sig dels til borgere, som gerne vil have ting repareret i stedet for at smide dem ud og købe nyt, og dels til flygtninge og asylansøgere, som gerne vil bruge deres kræfter og kvalifikationer på aktiviteter, der kan gøre nytte, og som samtidig bringer dem tættere på det danske samfund og arbejdsmarked. Desuden kan affalds- og genanvendelsessektoren hente inspiration til, hvordan man konkret kan fremme affaldsforebyggelse, hvilket mange kommuner arbejder med.

Følg det spændende arbejde på vores blog og via vores nyhedsbrev, der udkommer seks gange om året.
pdf Læs projektbeskrivelsen >> (380 KB)

pdf (380 KB) Abonner på nyhedsbrev om projektet her: 


Følg desuden vores arbejde og få information om andet spændende nyt på området på reparationsnetværkets blog:

https://reparationsnet.wordpress.com/

 

Publikationer fra reparationsnetværket:

Læs her, hvor problematisk det er, at vi ophober så store mængder af elektronikaffald. Dyrebare ressourcer og arbejdspladser går tabt og vi spilder en oplagt mulighed for at skabe mere lighed i verden. I 2014 kasserede vi på verdensplan 41,8 millioner ton elektronik – det svarer til mere end 200.000 jumbo jets.
Læs pjecen: 
pdf  Elektronikskrot er den giftige arv fra vores digitale tidsalder >> (713 KB)

 

Læs her, hvorfor det ikke er nok blot at affaldssortere de produkter man ønsker at skille sig af med. Rigtig mange ressourcer vil gå tabt, og kan ikke indgå i et kredsløb igen. Derfor skal vi reparere og i højere grad genbruge forbrugerprodukter – evt. ved at andre kan få glæde af produkterne.

Læs pjecen: Korrekt affaldssortering er ikke blot løsningen >>


Informationsfolder: ’Affaldsreduktion gennem reparation af elektronik’ >>


Præsentationer fra reperationsnetværket:

Festivalen Aarhus Mini Maker Faire 2015
Aarhus den 10. oktober 2015
Oplæg v/Lone Mikkelsen, Det Økologiske Råd og Lama Juma, Byttemarked.nu. Det Økologiske Råd
sætter, sammen med byttemarked.nu, fokus på de massive mængder af affald, som vi producerer. Oplægget giver indblik i, hvilke muligheder vi har for at mindske mængden af affald bl.a. ved reparation, genbrug og upcycling.
Reparation og genbrug skal være er trendy >>

Optakt til temauge om bæredygtighed i udskolingen
Tølløse den 26. oktober 2015
Oplæg v/Lone Mikkelsen, Det Økologiske Råd om de store mængder af elektronikaffald og hvordan vi alle sammen, ved hjælp af en række forskellige tilgange, kan bidrage til at få skabt et mere bæredygtigt samfund.
pdf Temauge om bæredygtig omstilling i udskolingen >>

(2.89 MB)
Konference om produkt politik og cirkulær økonomi
København den 19. november 2015
Oplæg v/Christian Ege om elektronikaffald og reparation i Europahuset, København.
Mindre elektronikaffald >>

Inspirationsoplæg i Tibberupparken
Espergærde den 4. februar 2016
Oplæg v/Lone Mikkelsen, Det Økologiske Råd og Jennie Kaae Ferrara, Repair Cafe Østerbro. Inspiration til, hvordan man starter en repair café op. 
Det Økologiske Råd:  pdf Reparationsnetværk inspirationsoplæg Tibberupparken >>
(1.04 MB)
Repair Café Østerbro:  pdf Reparationsnetværk Repair Café Tibberupparken >> (1018 KB)

pdf
(1018 KB)
Guides:
pdf Sådan holder du en repair café >>
(885 KB)
pdf Sådan holder du et byttemarked >>
(445 KB)
 

pdf Liste over reparatører med elektronik-reservedele >> (45 KB)

Læs mere:

Se også Miljøministeriets side om affaldsforebyggelse, hvor de fremfører deres strategi samt aktiviteter:

http://mst.dk/virksomhed-myndighed/affald/affaldsforebyggelse-strategi-aktiviteter/

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Temamøde: Lydmiljøer i byrum

Tid: 23. august 2018, kl 8.30-12.30
Sted: Ramböll, København S

Læs mere 

Temamøde: Støj og klimaskærmen

Tid: 28. august 2018, kl 8.30-12.30
Sted: Gate 21, Albertslund

Læs mere 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small