Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

EU forbyder brug af palmeolie i dieselbiler i 2030

Som en del af en større aftale om vedvarende energi i EU, har EU i nat besluttet, at udfase brugen af palmeolie i biodiesel for helt at forbyde brugen i 2030. Miljøorganisationen Det Økologiske Råd er begejstret.

"Det er en stor sejr, at vi endelig får sat en stopper for brugen af palmeolie til biodiesel. Vi havde hellere set, at det var sket i morgen, men en udfasning frem mod 2030 er stadig ret godt," siger Jeppe Juul, transportmedarbejder i Det Økologiske Råd. 

Brugen af palmeolie har store konsekvenser

Undersøgelser viser, at den samlede udledning af CO2 er op til tre gange højere, når der bruges palmeolie i stedet for almindelig fossil diesel. Samtidig betyder den øgede efterspørgsel efter palmeolie, at der ryddes enorme arealer af regnskov og andre følsomme naturområder. 

"Brugen af palmeolie som brændstof i EU har været dybt skadelig for vores klima og miljø, samtidig med at det har haft store konsekvenser for de indfødte folk, der har boet i de områder, hvor produktionen foregår," siger Jeppe Juul.

I 2017 blev 51 pct. af den palmeolie EU importerer brugt til biodiesel og importeres fra lande som fx Indonesien, Columbia og Malaysia. 

Stop for bindende mål for fødevarebaserede biobrændstoffer

Samtidig er det blevet besluttet, at de eksisterende krav om at iblande 1. generations biobrændstoffer nu bliver frivilligt for medlemslandene. Dermed kan Danmark helt stoppe med at bruge  fx vegetabilske olier.

"EU tager langt om længe det fornuftige skridt, at gå væk fra fødevarebaserede biobrændstoffer som e tvungent virkemiddel. Danmark bør heltklart benytte dette og i stedetsatse på affaldsbaserede biobrændstoffer og elektrificering", slutter Jeppe Juul


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small